Neem contact op
Image

Ouderenzorg

Bij Tactiel Stimulering wordt geen gebruik gemaakt van knedingen of diepe druk. Deze zachte aanrakingsmethode is dan ook bijzonder geschikt voor senioren en vermindert bij hen gevoelens van onrust en angst. De bewezen techniek wordt steeds vaker toegepast in de ouderenzorg, vooral bij mensen met dementie. Linette Vosdellen is gespecialiseerd in Tactiel Stimulering voor senioren.

De natuurlijke behoefte aan liefdevolle aanraking en verbondenheid wordt normaal gesproken vervuld door dagelijkse aanrakingen. Bij senioren zien we vaak dat de sociale omgeving kleiner wordt. Lichamelijke klachten verergeren en persoonlijke verzorging wordt moeilijker. Hierdoor komt men minder in contact met aanraking. Ook verandert de communicatie, waardoor er minder makkelijk contact wordt gemaakt, zoals bijvoorbeeld bij dementie. Juist deze mensen hebben baat bij zachte, respectvolle aanraking.

Een behandeling bestaat uit lichte, vloeiende bewegingen in een gebalanceerde en doordachte volgorde. De zachte aanraking zorgt voor innerlijke rust en ontspanning. Vaak kan men beter slapen. Door deze innerlijke rust worden lichamelijke ongemakken draaglijker en ontstaat er een gevoel van tevredenheid. Massage van ouderen kan zowel over de kleding als op de blote huid gegeven worden.

Onderzoek effecten complementaire zorg
Vijf ouderenzorgorganisaties in Zuid- en Midden-Nederland hebben drie jaar lang de effecten van complementaire zorg gemeten. Deze Proeftuin Complementaire Zorg bij Ouderen is onlangs positief afgerond. Tactiel Stimulering blijkt een positief effect te hebben op het welbevinden van de ouderen. De grootste verbetering is te zien bij ontspanning en onrust.

Lees meer op www.louisbolk.org

Ouderenzorg

“Voor mensen van alle leeftijden met vergevorderde dementie is een zorgmassage een belevingsgerichte benadering om contact te maken.”

Linette Vosdellen